Communities binnen Zuyd Hogeschool

3

Binnen Zuyd wordt vaak samengewerkt in communities. De community is het vertrekpunt voor de ontwikkeling van de student tot professional. Een community is een groep van mensen die vanuit onderzoek, onderwijs én praktijk is verbonden rond een bepaald thema/vakgebied. In deze groep ontwikkelen studenten zich tot professionals met actuele en relevante kennis en vaardigheden. 

Zorg & Welzijn

Economie

Techniek

Kunsten

Pabo

Domein Zorg en Welzijn

Learning communities bij Verloskunde

Binnen de bachelor Verloskunde worden in de minor en het bachelorthesistraject learning communities gevormd om zo studenten te begeleiden en een proactieve, ondernemende houding te ontwikkelen. Deze learning communities bestaan uit studenten, docenten, onderzoeker van het lectoraat Midwifery Science en professionals uit het werkveld.

Living Lab Zorgtechnologie Ouderenzorg

Samenwerkingsverband tussen Zuyd Hogeschool, Academische Werkplaats Ouderenzorg UM en zeven AWO Ouderenzorg–instellingen met als doel het ondersteunen bedrijven bij de ontwikkeling van zorgtechnologie in de praktijk en de implementatie daarvan.

Communities of practice

Binnen het lectoraat Sociale Integratie zijn in diverse onderzoeksprojecten Communities of Practice (CoP’s) ingericht zoals bv. de werkateliers van het Jonge Ouder Project in Heerlen, waarmee we samenwerken in het project ‘Integrale Begeleiding van Jonge Ouders in Heerlen’.

Lectoraat Midwifery Science

Alle onderzoeksprojecten van het lectoraat Midwifery Science vinden plaats in nauwe samenwerking met het werkveld. Via Communities of Practice (CoP’s) worden kennishiaten en onderzoeksvragen opgehaald die leiden tot bv. thesissen of subsidieaanvragen voor grootschaliger onderzoek.


Binnen een aantal projecten RAAK Passende Zorg bij zwangerschap, RAAK Samen voor Gezondheid en het project Gezondheidsvaardigheden worden Learning Communities gevormd met het werkveld. Dit gebeurt rondom bepaalde onderwerpen die vakinhoudelijk relevant zijn om zo de actieve inbreng en betrokkenheid van het werkveld bij het ontwikkel- en implementatieproces zeker te stellen. Binnen de learning communities is naast kennisontwikkeling, ook aandacht voor vaardigheden zoals EBM-vaardigheden en vaardigheden als overtuigend communiceren. Dit draagt bij aan het produceren van relevante producten en competenties voor het werkveld, en de optimalisering van de zorg voor zwangere vrouwen en hun baby’s.

Preventiecentrum Gezondheid en Welbevinden

Het leerwerkbedrijf van de gezondheidsopleidingen. CoP van studenten/docenten die binnen en buiten Zuyd diensten aanbiedt gericht op gezondheidsbevordering en vitaliteit.

Meetpunt - Lime Lab (lectoraat A&P en Smart Devices)

Brengt kennis vanuit de zorg, het bedrijfsleven, cliënten/patiënten en kennisinstellingen samen en wil het meten in de zorg veranderen.

Centre of Expertise EIZT (lectoraatcluster Gezondheidszorg)

Zorgorganisaties, kennis- en onderwijsinstellingen en bedrijfsleven bundelen in EIZT kun krachten met als doel zorg te vernieuwen, te verbeteren en effectiever te maken. Binnen dit netwerk bestaan verschillende Living Labs waaronder het Wijk Living Lab  Heerlen, de AWO Kerngroep Zorgtechnologie, Health Data Innovation Lab, en Living Lab Adelante Revalidatie-technologie.


Living Labs bestaan uit duurzame samenwerkingsverbanden waar partners afspreken continue innovatievraagstukken op te pakken met kleine en grote projecten (niet slechts subsidie-gedreven, en bieden uitstekende mogelijkheden om onderwijs in de praktijk te realiseren en onderwijs en onderzoek geïntegreerd aan te bieden.

Motion Lab

Voorbeelden van projecten: bewegings- en meer specifiek ganganalyse, houdingsanalyse i.c.m. hoofdpijnklachten, validatiestudies, afstudeeropdrachten, fundamenteel onderzoek.

Creative Minds

“Creative minds” waar onderzoekers, docenten, vaktherapeuten en studenten samen onderzoeken op welke wijze psychofysiologische metingen ingezet kunnen worden in de vaktherapie.

Project "(Be) leef in de wijk" (lectoraat KenVak)

Waarbij in co-creatie met diverse stakeholders een vaktherapeutische behandelroute wordt ontwikkeld die kan worden ingezet in de leefomgeving van mensen met een licht verstandelijke beperking.

VR-technologie en Vitale (Lim)burgers

Qeske als community voor VR-technologie en Vitale (Lim)burgers.

Lectoraat Sociale Integratie

Het lectoraat Sociale Integratie heeft binnen de Werkplaats Sociaal Domein Zuyd vier zeer actieve leerateliers (volgens het format van CoP’s) geïnitieerd op het gebied van 1) armoedevraagstukken 2) onderzoeken van impact 3) samenlevingsopbouw 4) integraal werken met de jeugd. In deze Leerateliers van Werkplaats Sociaal Domein Zuyd komen kennisvraagstukken binnen het sociale domein en vooral de transformatie ervan, aan bod. Deze ateliers hebben een verwachte looptijd van drie jaar (voor de periode van de WSD-subsidie).

Domein Economie

Zuyd Innovation and Entrepreneurship Lab

Hier werken studenten en afgestudeerden van alle opleidingen van Zuyd tot een jaar na afstuderen in multidisciplinaire teams aan real life opdrachten.

Community Facility Management

Samenwerking binnen het domein door praktijk, docenten, onderzoekers en studenten.

Hotel Château Bethlehem

Het leerbedrijf van de Hotel Management School Maastricht, een Teaching Hotel met zesentwintig kamers, een restaurant, bar en vergaderruimten.

Skills Lab (Vertaalacademie i.s.m. lectoraat IRM)

Vertalingen vanuit het Engels, Frans, Duits of Spaans naar het Nederlands en revisie van Nederlandse teksten.

HRM business lab (lectoraat Employability)

Community waar studenten, praktijk en docent-onderzoekers samen werken aan relevante en actuele praktijkcasussen, met een focus op de impact van data-intelligence en data op werk. Zo werken studenten mee aan het onderzoek m.b.t. de Future Proof Human Capital Scan en worden studenten betrokken (samen met docent-onderzoekers) bij de uitvoering van het Interreg project Quick Response Manufacturing.

FinTech Lab (lectoraat Future Proof Financial)

I.h.k.v. de gewenste multidisciplinariteit om bedrijfsvraagstukken integraal op te pakken wordt hier gewerkt aan diverse (financiële) opdrachten door studenten en docenten van de opleidingen Accountancy (ACC) en Finance & Control (F&C).
Studenten kunnen er, als onderdeel van hun studie of als werkstudent, deelnemen aan diverse onderzoeken en opdrachten. De werkzaamheden in het FinTech Lab bestaan voor hen uit voor gedefinieerde (onderzoeks)opdrachten die de studenten dan naast hun reguliere studie kunnen uitvoeren. Daarnaast worden er nieuwe onderwijsmethoden en –eenheden ontwikkeld en getest op beperkte aantallen studenten van de aangesloten opleidingen en werkend professionals.

Community Smart Economics (lectoraten uit het economisch domein)

Initiatieven op het vlak van gezamenlijke projecten van ICT- en PBMstudenten i.s.m. het HRM Business Lab.

Smart Living, m.n. rondom het flagship WOOW

Een community rondom het transitiethema Smart Living, m.n. rondom het flagship WOOW: diverse projecten waarbinnen gewerkt wordt aan integrale wijkversterking op meerdere locaties vanuit de lectoraten Wijkgerichte Zorg, Smart Urban Development en Facility Management en de met die lectoraten verbonden academies. 

Community Toekomstbestendig Bedrijfsleven

Samenwerking van het lectoraat Employability met diverse Zuyd lectoraten, o.a. in een post-doc positie die samen met het lectoraat Innovatief Ondernemen wordt vervuld, het project met de politie rondom Leiderschap en Digitalisering samen met het lectoraat Future Proof Financial, en QRM (Quick Response Manufacturing) samen met het lectoraat Digital Intelligence.

Zuyd Legal Lab

Het leerwerkbedrijf van de HJO waarin studenten onder begeleiding van professionals juridische diensten verlenen. Daarnaast is met studenten een chatbot (Legal Lot) ontwikkeld.

Domein Techniek

Chemelot Innovation and Learning Labs 

De projecten worden uitgevoerd in Communities for Development (docenten, studenten, ervaren professionals). Zo verbindt CHILL leren en innoveren. 

City Deal Kennis Maken 

City Deal Kennis Maken > Maastricht en (re)CYCLE Limburg 4 en 5. Het lectoraat Smart Urban Redesign (SUR), Zuyd Hogeschool en partners willen concreet bijdragen aan de revitalisatie van de openbare ruimte in City Deal Kennis Maken > Maastricht middels analyse, ontwerp en realisatie van kleinschalige ruimtelijke interventies. In de Maastrichse wjiken Mariaberg en Randwyck is er derhalve een living lab/proeftuin vormgegeven voor zowel ruimtelijke experimenten als voor bewonersparticipatie in de openbare ruimte. Beide aspecten dragen in dit project bij aan de recreatie van City Deal Kennismaken > Maastricht en levert kennis en ervaring voor het ontwikkelen van deze methodiek ook elders in Limburg.

Human Data Interaction Lab

O.l.v. de lectoraten Data Intelligence en Datavisualisatie worden praktijkopdrachten en onderzoeksprojecten gerealiseerd i.s.m. studenten, bedrijven (zoals APG, politie en ABP, MKB datalab), onderzoekers en docenten.

Superlocal (lectoraat Smart Urban Redesign)

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg. 

Brightlands Chemelot Campus (lectoraat Material Science)

Op de Brightlands Chemelot Campus werken Zuyd studenten en docent-onderzoekers samen met een grote verscheidenheid aan bedrijven onder andere aan ontwikkeling van duurzame materialen in meerdere onderzoeksprojecten.

Datavisualisatie community (lectoraat Data Intelligence)

Samenwerking met nieuwe partijen (CSV, DHL, CBDS, MKB’s).

WOOW Heerlen (lectoraat Smart Urban Redesign)

Met WOOW Heerlen is het lectoraat Smart Urban Redesign begonnen met het opbouwen van een community rond het WOOW-project/Living Lab/Saffierflat in Heerlen.

Kunsten

Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music

In dit symfonisch laboratorium worden praktijkexperimenten uitgevoerd door onderzoekers, docenten, studenten, musici en publiek samen.

Onderzoeks­ateliers

De onderzoeksateliers of research studios van het lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten waar onderzoek, onderwijs en praktijk samenkomen. Onderzoeksateliers worden op maat gemaakt met opleidingen en vaak ook met externe partners.

­Onderzoeks­projecten

De onderzoeksprojecten ‘Dear Lollipop’, ‘Smart Design’ en ‘3D printing’ (lectoraat Technology Driven Art) zijn opgebouwd als communities waarin studenten, docenten en professionelen uit de beroepspraktijk op gelijkwaardige wijze samenwerken. De resultaten en het onderzoek gebeuren grotendeels binnen de publieke beroepspraktijk. 

Pabo

Leraarsnesten

‘Leraarsnesten’ in de Nieuwste Pabo: waarin zowel aankomende leerkrachten, zittende leerkrachten als lerarenopleiders samen werken en leren.