Output van het onderzoek

1

Om de resultaten van onderzoek te monitoren en te kwantificeren is ervoor gekozen om de richtlijnen van het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek 2016-2022 (BKO) te volgen en daarmee na te gaan in hoeverre de lectoraten bijdragen aan:

Het onderwijs

professionalisering van docenten

bijdragen aan de curricula

bijdragen aan de minoren

overige bijdragen

Het kennisdomein

wetenschappelijke publicaties

vakpublicaties

overige bijdragen en producten

De beroepspraktijk

schriftelijke of fysieke bijdragen

mondelinge bijdragen

overige bijdragen

Lees meer

Voorbeelden van bijdragen aan het onderwijs en de docenten­professionalisering

Wijk Livinglab Heerlen

Op initiatief van het lectoraat Wijkgerichte Zorg wordt gewerkt aan het Wijk Livinglab Heerlen. Dit gebeurt mede in het licht van Zuyd’s regionale transitiethema’s Gezonde Samenleving en Gezonde Wijken, waarmee Zuyd met onderwijs en onderzoek wil bijdragen aan vernieuwingen m.b.t. de vitaliteit van burgers en buurten.

Kwantitatief Onderzoek voor Journalisten

Geschreven door Joris Boonen en Mark Pluymaekers (lectoraat Professional Communication in a Digitalizing Society). Dit boek is bedoeld om studenten met journalistieke ambities én professionele journalisten te helpen om resultaten uit kwantitatief onderzoek op een verantwoorde manier te verwerken tot begrijpelijk nieuws voor een breed publiek.

YouTube-kanaal van het lectoraat Future-proof Financial: een half miljoen views! 

Dit drukbezochte kanaal bevat online-lesinformatie voor accountancystudenten en daarnaast worden er ook filmpjes gedeeld waarin verschillende onderwerpen belicht worden die voor accountancystudenten relevant zijn.

Lectoraat Autonomie en Participatie 

Het in 2011 opgestarte IPOS (Interprofessioneel Opleiden en Samenwerken), vanuit het lectoraat Autonomie en Participatie, is uitgegroeid tot een beweging, een gedachtengoed dat geïntegreerd is in alle opleidingen van het domein Gezondheidszorg en Welzijn. Het afgelopen jaar werd IPOS-onderwijs opnieuw in alle vier de leerjaren, binnen- en buitenschools vormgegeven in Interprofessionele Communities of Practice (IP CoP’s). Docentprofessionalisering is een continu onderdeel van het IPOS-onderwijs.

Lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg

Dit lectoraat was de kartrekker van de nieuwe verbredende minor Designing Future Care; Technology Aides.  
Het lectoraat is tevens kartrekker van het domein-brede Innovatieteam Technologie/eHealth in Curricula en werkt daarin samen met leden van andere lectoraten en opleidingen.

Lectoraat Voeding, Leefstijl en Bewegen 

Het programma Vitale (Lim)burgers van het lectoraat VL&B valt onder het regionale innovatie- en transitiethema ‘De Gezonde en Rechtvaardige Samenleving. Dit programma kent verschillende initiatieven voor onderwijs en de professionalisering van docenten, waaronder twee minoren rondom leefstijl: 1) Create Balance met een interprofessioneel docentteam met docenten uit de academies fysiotherapie, ergotherapie, social work, verpleegkunde en logopedie.

Lectoraat Wijkgerichte Zorg 

Het Wijk Livinglab Heerlen wordt vormgegeven met de volgende kernpartners: de wijkraden in de betrokken vijf buurten, gemeente Heerlen, WMO coöperatie Heerlen STAND-BY! en MeanderGroep (divisie thuiszorg).

City Deal Kennis Maken

De interdisciplinaire en interprofessionele samenwerking binnen het City Deal Kennis Maken is een van de best practices van het lectoraat Smart Urban ReDesign. Onder meer 25 docenten en 12 academies hebben hieraan deelgenomen, onder meer tijdens: de startbijeenkomst met regionale experts uit verschillende disciplines, interdisciplinaire workshops, en drie kennismarkten met workshops waarin meerdere vakgebieden samenkwamen. Zulke participatie en co-creatie waren een nieuw concept voor veel van onze docenten.

Lectoraat Datavisualisatie 

Onderzoekers van het lectoraat Datavisualisatie zijn betrokken bij de curricula van de opleidingen International Business, Technische Bedrijfskunde, Biometrie, en ICT.

Blended learning community 

In een RAAK TOP UP project van het lectoraat Midwifery Science werd een derde blended learning community opgezet voor het ontwikkelen van EBM-vaardigheden (Evidence-based) over inleiden bij 41 of 42 weken zwangerschap. De resultaten worden nu structureel in het curriculum van de bachelor Verloskunde geïmplementeerd.

Minor Employability

Deze minor is ontwikkeld en wordt verzorgd door het gelijknamige lectoraat. Deze omvat een theorie-, een praktijk- en een vaardighedenlijn met focus op de impact van data-intelligence en digitalisering op het werk. Deze minor werd gevolgd door circa 50 studenten.

Lectoraat Preventive Law 

Het lectoraat heeft een Coronalab opgezet als onderdeel van het Zuyd Legal Lab. Hier worden corona-gerelateerde vraagstukken geadresseerd. 
Daarnaast hebben vier studenten van onze opleiding HBO-Rechten de landelijke hbo/wo legal tech challenge gewonnen tegenover een jury onder leiding van het ministerie van justitie en veiligheid.
Deze studenten hadden stage gelopen bij het Zuyd Legal Lab.

De Leerateliers Werkplaats Sociaal Domein Zuyd 

In samenspraak met de programmaraad zijn vier leerateliers ingericht door het lectoraat Sociale Integratie: Samenlevingsopbouw, Armoede, Impact en legitimiteit, Integraal werken met de jeugd. Alle leerateliers kwamen meermaals bijeen en zetten concrete kennisactiviteiten in gang. De leerateliers dragen op meerdere manieren bij aan docentenprofessionalisering:

1) door de kennis en producten die er ontwikkeld worden en die rechtstreeks met docenten gedeeld worden en 2) doordat alle kennisactiviteiten ook toegankelijk zijn voor docenten. Vaak worden zij ook gevraagd om een bijdrage te leveren aan de organisatie ervan, en op die manier het ‘onderwijsperspectief’ ook in te brengen in de bijeenkomsten.

Lectoraat Material Sciences 

Dit lectoraat is onderdeel van de academie Applied Science. Deze academie ontwikkelt, implementeert en voert geïntegreerd onderwijs en onderzoek uit op de thema’s Gezondheid en Duurzaamheid, resulterend in breed inzetbare (young) professionals en technologieën die continu inspelen op de actuele ontwikkelingen in de Brightlands regio.

Minor Circulaire Economie 

Het lectoraat Innovatief Ondernemen werkte mee aan deze brede minor die door 36 studenten werd gevolgd.

Nieuwe didactische aanpak bij de opleiding International Business: Student in the Lead 

Verschillende medewerkers van het lectoraat Sustainable International Business waren betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe didactische aanpak Student in the Lead (SITL) bij de opleiding International Business.

Global Mind Conference

Het lectoraat Global Minds @ Work organiseerde de Global Mind Conference op de Hotel Management School Maastricht. Ongeveer 280 studenten namen hieraan deel.

Lectoraat Professionalisering van het Onderwijs

Het lectoraat Professionalisering van het Onderwijs heeft onderzoek uitgevoerd naar wat studenten en docenten van belang vinden om te behouden van hun online-onderwijs op het moment dat de coronapandemie voorbij is. Dit onderzoek is uitgevoerd onder alle studenten en docenten van Zuyd en heeft geleid tot de rapportage “Ervaringen met online onderwijs in coronatijd bij Zuyd Hogeschool” met daarin een groot aantal aanbevelingen.

Lectoraat Technology Driven Art 

Onder het motto “never waste a good crisis” heeft het lectoraat Technology Driven Art een  online lessenreeks Mediakunst ontwikkeld. Die werd wekelijks door een 50-tal studenten en enkele oud studenten gevolgd.

Lectoraat Future of Food

Onderzoekers van het lectoraat verzorgden gastcolleges t.b.v. de minor Gastronomy en de minor Hospitality.

Minor Happy Workspaces 

Het lectoraat Facility Management verzorgde voor het eerst de verbredende minor Happy Workspaces. Ongeveer 40 studenten uit verschillende opleidingen namen hieraan deel.

Ethiek binnen artistiek onderzoek 

In verschillende workshops en intervisie-sessies heeft het team van het lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten gewerkt aan het ontwerpen van een ethiek-instrument: een handvat voor het starten van een dialoog over ethiek binnen artistiek onderzoek, en het evalueren van artistieke onderzoeksprojecten. Aan de vijf workshops hebben vijf docent-onderzoekers deelgenomen.

Begeleiding afstudeerders 

Lectoraatsmedewerkers begeleidden studenten bij hun afstudeeropdracht (ruim 280 in het studiejaar 2020-2021).

In totaal

In het totaal zijn 714 producten geleverd t.b.v. het onderwijs en de professionalisering van docenten, gemiddeld 32 per lectoraat. Ten opzichte van het studiejaar 2019-2020 (641 producten) is de output weer fors toegenomen.

Voorbeelden van bijdragen aan het kennisdomein

Lectoraat Autonomie en Participatie van chronische zieken

Het onderzoeksproject van het lectoraat Autonomie en Participatie van chronische zieken  ‘Zie en Hoor de Cliënt: Het herontwerpen van vragenlijsten voor mensen met neurogene communicatiestoornissen ten gevolge van een Niet-Aangeboren Hersenletsel. Het lectoraat onderzocht hoe vragenlijsten van zorgprofessionals begrijpelijker gemaakt kunnen worden Vier lectoraten vanuit drie verschillende hogescholen (NL en BE) werkten samen met experts vanuit verschillende domeinen en opleidingen (taal, datavisualisatie, design), onderzoekers, docenten, studenten, zorgprofessionals én eindgebruikers een communicatievriendelijke vragenlijsten in de zorg. Het project heeft geresulteerd in een leidraad voor het (her)ontwerpen van vragenlijsten.

Lectoraat KenVak

Binnen het lectoraat KenVak waren meerdere promotietrajecten in hun afrondende fase. Promotietrajecten bieden de mogelijkheid voor vaktherapeuten en/of docenten om op een specifiek onderwerp kennis te ontwikkelen ten behoeve van vaktherapeutische beroepen. De drie projecten die in 2020-2021 in hun afrondende fase zaten, hadden betrekking op muziek en muziektherapie. Deze promotietrajecten leidden tot 15 wetenschappelijke publicaties in gerenommeerde peer-reviewed tijdschriften.

Lectoraat Material Sciences

Lectoraat Material Sciences: proefschrift van Varun Srivinas "Timing of interfacial diffusion and (stereo) crystallization to tailor mechanical properties of additively manufactured poly(lactides)". Varun’s full PhD thesis

CROSSING BOUNDARIES conferentie lectoraat Smart Urban Redesign

Het lectoraat Smart Urban Redesign organiseerde de CROSSING BOUNDARIES conferentie op 24-25 maart 2021. Voor de conferentie zijn door verschillende docent-onderzoekers conferentie papers aangeleverd. Als voorbeeld: Broers, W., Abujidi, N., Vasseur, V., Vroon, Z., & Kemp, R. (2021). An user-centred circular renovation process for social housing. Paper presented at the IBA Crossing Boundaries 2021, Parkstad Limburg. https://www.crossingboundaries2021.nl/wp-content/uploads/2021/04/IBA-Crossing-Boundaries-Abstract-Book.pdf

Lectoraat Data Intelligence

Het lectoraat Data Intelligence publiceerde een artikel getiteld: “PGO: is de zorgprofessional er klaar voor?” https://www.icthealth.nl/nieuws/pgo-is-de-zorgprofessional-er-klaar-voor/

Lector Preventive Law

Het artikel van de hand van Eric van de Luitgaarden (lector Preventive Law) getiteld “Preventive law, een wending in de rechtspleging” in het tijdschrift voor Conflicthantering, 2021/1, pp. 21-25.

Lectoraat Future-proof Financial 

Het lectoraat Future-proof Financial ontwikkelt verschillende data-analyse tools. Tools om beter vragen te kunnen formuleren, maar ook verschillende algoritmes en dashboards. Onder andere werkgroepen van de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) en commerciële organisaties maken gebruik van deze tools.

Lectoraat Future-proof Financial 

De lector Innovatief Ondernemen is als expert lid van de werkgroep over ondernemerschap en innovatie van het ministerie EZK.

Diverse publicaties lectoraat Sustainable International Business

Onderzoekers van het lectoraat Sustainable International Business waren co-auteurs bij zeven wetenschappelijke artikelen in gerenommeerde tijdschriften zoals Journal of Studies in International Education, Technological Forecasting and Social Change, en Sustainability.

Lectoraat Future of Food

Het lectoraat Future of Food organiseerde de eerste editie van het Food Experience Symposium op EuroCRIE Aalborg.

Lector Facility Management 

De lector Facility Management is lid van de Academic Council van Saxion en denkt in die rol mee over eindniveau, onderzoeksmethodologie, en relevante onderwerpen voor het eindwerk.

Publicatie onderzoek lectoraat PvhO naar relatie teamleren en teamleiderschap 

Binnen het lectoraat Professionalisering van het Onderwijs heeft Mieke Koeslag onderzoek verricht naar de relatie tussen teamleren en teamleiderschap. Dat onderzoek is in oktober 2020 gepubliceerd in Higher Education, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift op het terrein van onderwijsonderzoek. De website ScienceGuide plaatste in juni 2021 een handzame samenvatting van de belangrijkste bevindingen van het artikel. 

EOA Lab 

Binnen het Europese samenwerkingsproject EOA Lab (van de European Opera Academy waarvan het Conservatorium deel uitmaakt) heeft het lectoraat Technology Driven Art de trekkersrol van een van de werkgroepen op zich genomen. Dit resulteerde in een uitgebreide website die een vernieuwende en intermediale aanpak van het opera-onderwijs bepleit

Promoveren in de kunsten

Vanaf 2020-2021 is het mogelijk geworden om te promoveren in de kunsten in Limburg. Dat kan in MERIAN, een samenwerking op het gebied van artistiek onderzoek tussen Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en de Jan van Eyck Academie.

In totaal

Het totaal aantal producten telt op tot 462, een lichte toename ten opzichte van het studiejaar 2019-2020 (424).

Voorbeelden van bijdragen aan de beroepspraktijk

Nurses in the Lead

Het programma Nurses in the Lead (NitL) van het lectoraat Wijkgerichte Zorg is een leiderschapsprogramma voor wijkverpleegkundigen. Het programma bestaat uit 14 bijeenkomsten verspreid over een periode van zeven maanden en wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Er wordt gewerkt volgens de principes van werkplekleren; de dagelijkse praktijkvoering is steeds het uitgangspunt ten de voedingsbodem voor de leerbehoeften van de cursisten. Inmiddels is het programma driemaal succesvol uitgevoerd bij verschillende groepen wijkverpleegkundigen van Envida thuiszorg. Envida heeft verpleegkundig leiderschap inmiddels opgenomen in het functieprofiel van de wijkverpleegkundige en faciliteert dat alle wijkverpleegkundigen NitL doorlopen.

BETER in balans

Het ‘BETER in balans’-programma van het lectoraat Voeding, Leefstijl en Bewegen. Achttien deelnemers met reumatische aandoeningen hebben dit programma doorlopen en geëvalueerd. Vijf leefstijlcoaches zijn getraind in de uitvoering van het programma. Het programma wordt als waardevol ervaren door deelnemers en coaches (rapportcijfer 7,6). Deelnemers aan het programma gaven aan meer eigen regie te ervaren, waardoor zij beter om konden gaan met de klachten en de beperkingen in activiteiten. Vanuit het praktijkveld is er veel belangstelling, patiëntenverenigingen ondersteunen het programma en willen graag meewerken aan een vervolg.

Lectoraat KenVak

Het lectoraat KenVak leverde wederom een actieve bijdrage aan het dossier Zorginstituut Nederland (ZIN), waarbij het ministerie van VWS de opdracht aan de beroepsgroep heeft gegeven om de meerwaarde van vaktherapie aan te tonen binnen de geneeskundige GGZ. Een belangrijke vraag vanuit ZIN was om aan te geven wat de veronderstelde werkingsmechanismen zijn van vaktherapeutische interventies. Deze vraag werd beantwoord in het notitie van het lectoraat. Deze notitie werd geaccepteerd voor publicatie in het Tijdschrift voor Vaktherapie

E-learning modules voor professionals in de geboortezorg

Binnen het RAAK Publiek project Gezamenlijke Besluitvorming ontwikkelde en testte het lectoraat Midwifery Science vier e-learning modules die de competenties van (aanstaande) professionals in de geboortezorg op het gebied van gezamenlijke besluitvorming moeten versterken. Deze modules zijn verder uitgezet in het werkveld en ruim 400 professionals hebben deze gevolgd. Ook worden delen van de modules gebruikt in workshops en presentaties.

Lectoraat Sociale Integratie

Het lectoraat Sociale Integratie voerde in het najaar 2020 het onderzoek naar uitdagingen en nieuwe strategieën voor het opbouwwerk in tijden van Covid-19. Het onderzoeksrapport kwam uit op het moment van de aankondiging van de tweede lockdown waardoor de opgeleverde resultaten opnieuw actueel werden en voorzagen in de behoefte vanuit de praktijk. Hierdoor heeft het lectoraat meer gepubliceerd dan van tevoren verwacht en heeft het op uitnodiging van landelijke platforms de opgedane kennis veelvuldig gedeeld.

Onderzoek naar het inzetten van 3D-printen t.b.v. maatwerkhulpmiddelen

In het RAAK Publiek project Ergotherapie en 3D-printen onderzoek het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg met professionals van Libra, Adelante en Sevegram op welke wijze de revalidatie 3D-printen kan inzetten om tot maatwerkhulpmiddelen te komen voor cliënten, en tevens of een dergelijke dienst financieel, praktisch en wettelijk haalbaar is. Vanwege de ontwerpaspecten zijn bij het project ook docenten van Engineering, CMD en de Kunsten betrokken.

Webinar over learning analytics binnen het onderwijs

Het Surf Webinar: “Van idee tot inzet: het succesvol toepassen van learning analytics binnen het Nederlandse onderwijs” van het lectoraat Data Intelligence.
https://www.youtube.com/watch?v=sVM4LWEr67o

Lectoraat Datavisualisatie

Het lectoraat Datavisualisatie heeft in samenwerking met de Pensioen uitvoering van APG onderzocht hoe middels nieuwe HDI-technologieën de werkprocessen van callcenter medewerkers geoptimaliseerd/geïnnoveerd kunnen worden en daarmee toekomstbestendig gemaakt om de regionale arbeidsmarkt actief vitaal te houden. Het resultaat is een visual support system (MVP) welke door slimme algoritmes en innovatie visualisatiemethodes de werkefficiëntie en de outputkwaliteit verhoogt.

Lectoraat International Relationship Management

Door het lectoraat International Relationship Management (nu: Professional Communication in a Digitalizing Society) warden drie opeenvolgende onderzoeksprojecten ontwikkeld en uitgevoerd voor Twin Peaks Hospitality in Maastricht. Twin Peaks Hospitality heeft de uitkomsten van de onderzoeksprojecten in de praktijk gebracht door een virtuele hotelmedewerker te ontwikkelen die bezoekers van de website en één van hun hotels te woord kan staan. Op basis van de goede ervaringen in deze drie projecten heeft Twin Peaks Hospitality aangegeven open te staan voor een vierde deelproject.

Strategische PersoneelsPlanning in Economy 4.0

De workshop “Strategische PersoneelsPlanning in Economy 4.0” van het lectoraat Employability die hoog gewaardeerd werd door de deelnemende HR-professionals. Dit heeft geleid tot nieuwe verzoeken tot deelname.

Management Dashboard voor monitoren interculturele competenties

Het lectoraat Global Minds @ Work realiseerde het Global Mind Monitor Management Dashboard in samenwerking met Etil Research Group, partner in het project. Met dit dashboard kunnen (onderwijs)organisaties vanaf nu de ontwikkeling van interculturele competenties bij studenten en medewerkers op geaggregeerd niveau monitoren. https://gmm.international/

In totaal

In het totaal zijn 563 producten geleverd voor de beroepspraktijk. Daarmee is deze output vrijwel stabiel gebleven (was 589 in 2019-2020).